top of page
Αναζήτηση

«Κάπνισμα à la ελληνικά – THE GREEK WAY»

Έγινε ενημέρωση: 1 Δεκ 2020


Οι Έλληνες είναι ως γνωστόν ένας εκδηλωτικός λαός και ως Ελληνίδα γνωρίζω, πόσο σημαντικό είναι για την προσωπικότητά μας η έκφραση και η εξωτερίκευση του ‘είναι’ μας.

Ζούμε πολύ έντονα τα συναισθήματά μας και μας αρέσει πολύ να τα εκφράζουμε, αλλά και να τα μοιραζόμαστε: το πένθος και την λύπη, την χαρά και την ευτυχία, τον καημό αλλά και τον έρωτά μας.


Ακούγοντας τα «καψουροτράγουδα» συνειδητοποίησα για άλλη μια φορά  πόσο βαθιά είναι συνδεδεμένο το τσιγάρο και το κάπνισμα με την ελληνική κουλτούρα και τον πολιτισμό μας. Γεννιόμαστε σε μια κουλτούρα, που το τσιγάρο έχει ενσωματωθεί ως ένας τρόπος έκφρασης, ως αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, ως απαραίτητος σύντροφος και αξεσουάρ στο ξημέρωμα και στο ξενύχτι μας.

 

Διαβάζοντας μια μέρα στην πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη της πόλης μας ανακάλυψα πως προσπαθεί να διεισδύσει στο υποσυνείδητό μας, καθώς διαβάζουμε και μορφωνόμαστε: η γνωστή καπνοβιομηχανία Lucky Strike επινόησε μια διαφήμιση, που εστιάζει στο κοινωνικό πνεύμα των φοιτητών και εκμεταλλεύεται την στρεσογόνο  ατμόσφαιρα της  εξεταστικής περιόδου: «Κερνάω τσιγάρο» και το σύμβολο της Lucky Strike είναι αποτυπωμένα πάνω στα χάρτινα ποτηράκια του καφέ και ύστερα στο υποσυνείδητο μας.


Η φάση του καπνίσματος φαίνεται να συμβολίζει ένα σημαντικό κομμάτι στην ενηλικίωσή μας και κάτι που πρέπει «αναγκαστικά» σχεδόν να δοκιμάσουμε καθώς μεγαλώνουμε, μιας και είναι κοινωνικά απαραίτητο και αποδεχτό, δίχως ενδοιασμούς. Το ρίσκο σε αυτόν τον τρόπο πειραματισμού και κοινωνικοποίησης είναι ότι «κολλάμε»: μια γιατί το τσιγάρο και η νικοτίνη που εμπεριέχει είναι από την φύση τους εθιστική και μια γιατί το τραγούδι, το γλέντι, η ίδια η ζωή, φαίνονται να εξυμνούν το «ποτό και το τσιγάρο» και να μας παροτρύνουν, να μην προβληματιστούμε και να μην σταματήσουμε ποτέ με αυτόν τον τρόπο έκφρασης, καθώς και το κάπνισμα είναι τόσο καλά καμουφλαρισμένο..


Η εφαρμογή της smoke & stop- μεθόδου SOS αποσκοπεί να ξεσκεπάσουμε αυτό το καμουφλάζ, ώστε να μπορέσουμε να γλεντήσουμε, να ερωτευτούμε ή και να πονέσουμε για κάτι που αξίζει πραγματικά και όχι για κάτι που σας έχει επιβληθεί. Γιατί ο Έλληνας ήταν ανέκαθεν λάτρης της ελευθερίας..


Δρ. Χριστίνα Σεραφείμ

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page